Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur: “14 Mayıs Seçimleri sonrasında oluşacak siyasi iktidarın sağlıkta şiddete karşı tavizsiz bir tavır sergilemesi önemlidir…
Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Lideri Dr. Derya Uğur, sağlık çalışanlarının en büyük istifa nedeninin sağlıkta şiddet olduğunu belirterek, “Sağlık çalışanları sadece ‘mesleğine saygı’ ve ‘güvenli çalışma ortamı’ ile hizmet vermek istiyor • 14 Mayıs seçimleri sonrasında oluşacak siyasi iktidarın sağlıkta şiddete karşı tavizsiz bir duruş sergilemesi ve sağlıkta şiddetin önlenmesi için kararlı bir duruş sergilemesi hayati önem taşımaktadır.
Genel Sağlık-İş Genel Lideri Dr. Derya Uğur, Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaparak sağlık çalışanlarının en büyük sorununun görev başında maruz kaldıkları şiddet olduğuna dikkat çekti.
Uğur, bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:
“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YÜZDE 50,3’Ü ÇALIŞMA HAYATI BOYUNCA HASTA VEYA HASTA YAKINLARINDAN ŞİDDET GÖRÜYOR”
“Dr. Ersin Arslan’ın görev başındayken hasta yakını tarafından öldürülmesinin üzerinden 11 yıl geçti. O günden bu yana ‘görev ihmali’ anlayışıyla yasal düzenlemeler yapılmış, sağlıkta şiddeti önleyici tedbirler uygulanmamıştır. Genel Sağlık-İş’in araştırma sonuçlarına göre çalışanlarının yüzde 50,3’ü çalışma hayatları boyunca hasta veya yakınları tarafından şiddete maruz kaldı. sağlık çalışanlarına karşı yeterli değildir.
“14 MAYIS SEÇİMLERİNDEN SONRA OLUŞTURULACAK SİYASİ GÜCÜN SAĞLIKTA ŞİDDETE KARŞI ÖDÜNSÜZ BİR TUTUM GÖSTERMESİ ÖNEMLİDİR”
Bugün sağlıkta şiddet sonucu hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını andığımızda, sağlık çalışanlarının tek istediği ‘mesleğine saygı’ ve ‘güvenli bir çalışma ortamı’ ile hizmet vermek. Bunu sağlamakla yükümlü olan siyasi iktidar, uyguladığı sağlık politikaları ve kullandığı siyasi söylemlerle sağlıkta şiddeti körüklüyor. 14 Mayıs seçimleri sonrasında oluşacak siyasi gücün sağlıkta şiddete karşı zayıf bir durum göstermesi ve sağlıkta şiddetin önlenmesi için kararlı bir duruş sergilemesi hayati önem taşımaktadır.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TOPLUM KARŞISINDAKİ SAYGISININ YENİLENMESİ GEREKİYOR”
Sağlık çalışanlarının çalışma motivasyonlarını değerli bir şekilde etkileyen sağlıkta şiddet önlenemezse verilen sağlık hizmetinin kalitesi de önemli ölçüde etkilenecektir. Çünkü sağlık çalışanlarının işten ayrılma sebeplerinin başında sağlık hizmeti şiddeti gelmektedir. Sağlık çalışanları ile hastaları karşı karşıya getiren sağlık kurumlarının piyasalaştırılmasına son verilmesi ve sağlık çalışanlarının toplum nezdindeki prestijinin yeniden tesis edilmesi gerekmektedir. Genel Sağlık-İş olarak sağlıkta şiddete karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdürürken, şiddete zemin hazırlayan ticarileşmiş sağlık politikalarına karşı durmaya devam edeceğiz.”
ERSİN ARSLAN KİMDİR?
1982 doğumlu olan Ersin Arslan, 2006 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Aynı yıl kazandığı Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini Ekim 2011’de tamamlamıştır. Aralık 2011’de Gaziantep Av. Mecburi hizmetine Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde (şimdi Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi) başladı. Mecburi hizmetinin 4. ayında, 17 Nisan 2012’de görevdeyken bir hasta yakınının bıçaklı saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. 18 Nisan’daki cenazeye binlerce sağlık çalışanı ve halk katıldı. Görev yaptığı hastanenin adı ‘Dr. Adı ‘Ersin Arslan Devlet Hastanesi’ olarak değiştirildi.